0

Verf voor over de salade

saladeZo nu en dan komt er een vraag langs via de webwinkel of in gesprek met klanten in de winkel die bepaalde producten van ons assortiment niet begrijpen.

Op de natuurverf staat bijvoorbeeld: ‘slecht voor het oppervlakte water’ en op de allesreiniger staat: ‘slecht voor de gezondheid’. Dit hoort toch niet in jullie winkel thuis?

Anders dan een standaard winkel, worden wij vaak (terecht) verantwoordelijk gehouden voor het assortiment en de keuzes die we hierin maken. Dit maakt het aan de ene kant soms moeilijk, maar heeft ook geresulteerd in ons unieke winkelconcept, waarin we de consument ook een stem geven.

Maar welke producten mogen nu wel in het assortiment en welke niet?

Ik leg dit altijd uit aan de hand van het volgende voorbeeld: De ideale milieuvriendelijke verf is gemaakt van grondstoffen die 100% natuurlijk en herwinbaar zijn, is zo gezond dat je het zonder problemen kunt opdrinken en de resten verf kan je zonder schuldgevoel door het riool spoelen. Bent u opzoek naar deze verf, dan heb ik goed nieuws, het bestaat en is zelfs verkrijgbaar in meerdere kleuren en zelfs smaken… Yoghurt!
Er zijn helaas een paar nadelen: De dekkingskracht is niet zo goed, hij verkleurt snel, is zeer bederfelijk en ietwat lastig te produceren…
Kortom, de perfecte verf bestaat (nog) niet. Ernaar streven kan natuurlijk wel. Een product kan best 100% eco zijn, maar door de hoge concentratie niet goed voor het oppervlakte water of de gezondheid. Een verf die je zou kunnen opdrinken bestaat nog niet, maar een verf die geen schadelijke stoffen uitstoot al wel.

Voor elk product gelden andere normen en er moet dus altijd goed over nagedacht worden, maar één ding is wel duidelijk: Het gaat in de allereerste plaats om de visie en intentie achter het product. Een verfproducent die streeft naar een eco-verf, maar deze nog niet 100% eco kan produceren is nog altijd beter dan een verf-producent die helemaal niets geeft om het milieu.

Ook de consument kan hier een steentje aan bijdragen. Door producten te kopen met de juiste intentie versterk je het marktaandeel van duurzame producten. De marktwerking doet de rest.

Onze missie is zo veel mogelijk milieuvriendelijke producten met de juiste intentie onder de aandacht te brengen en wij beloven u: Mocht er ooit een verf komen die zowel goed schildert als ook zonder problemen over de salade kan, dan nemen wij deze direct op in het assortiment!

Bart de Vries

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Bart de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *