0

Het verhaal van Kip

kip_met_kuikenIn navolging van vorige maand, ook nu weer een misverstand dat ik graag de wereld uit wil helpen.

Het maakt niet uit aan wie je het vraagt, maar de eerste gedachte die bij mensen op komt bij de woorden milieuvriendelijk, biologisch of duurzaam is: Dat is toch duur.

Maar is die gedachte wel terecht? En zo ja, hoe komt het eigenlijk dat biologisch zo bestempeld wordt?

Het beste voorbeeld is wat mij betreft het verhaal van Kip. Vroeger had Kip een prijs die klopte. De boer verdiende er geld aan, de poelier verdiende er geld aan en de consument had een goed stuk Kip. Helaas voor Kip liep het minder goed af, hoewel Kip natuurlijk een prachtig leven op de boerderij heeft gehad.

Niks aan de hand zou je zeggen, maar u begrijpt, zo mooi als het hierboven is beschreven kan het natuurlijk niet blijven. De technologie heeft Kip de afgelopen jaren ingehaald en door slimme kruisingen en speciaal voedsel hebben we Kip weten om te bouwen tot een werkelijke vleesmachine. Duurde het vroeger nog 12 weken, tegenwoordig wordt Kip in 6 weken omgetoverd tot een stuk voorverpakt vlees in de supermarkt.

De prijs op het hoofd van Kip is behoorlijk gedaald de afgelopen jaren, maar wie heeft hier nu eigenlijk iets mee gewonnen? De boer heeft het slecht, de poelier zit zonder werk en ook Kip zal niet de gelukkigste meer zijn. De consument misschien? Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik krijg hier zelf een beetje kippenvel van.

Dit geldt overigens niet alleen voor voedsel, maar voor bijna alle producten. Veel producten zijn de afgelopen jaren behoorlijk geĆ«volueerd met als doel ze goedkoper te maken. Natuurlijk een gevolg van marktwerking, maar inmiddels zijn we op een punt aangekomen dat we een product met een lage prijs als maatstaf zijn gaan gebruiken. Een maatstaf die geen rekening houdt met milieu, niet sociaal is en al helemaal niet duurzaam. Fijne maatstaf. Een lage prijs is natuurlijk prettig, maar de vraag is tegen welke kosten…?

Duurzame producten zijn helemaal niet duur, de rest is gewoon te goedkoop! Gebruik in het vervolg uw eigen maatstaf, steun Kip en kies biologische eieren voor uw geld!

Bart de Vries

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Bart de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *