0

Een beter milieu begint bij een ander

milieuIedereen kent de zin ‘een beter milieu begint bij jezelf’. En hoewel iedereen de zin begrijpt, denk je toch al snel het tegenovergestelde.

Logisch, want wat helpt het nou eigenlijk? Een spaarlampje hier en daar, afval scheiden en iets minder vlees eten? Hier wordt het tropisch regenwoud toch niet van gered, de co2 uitstoot niet minder van of de aarde minder vervuild. Een beter milieu begint gewoon bij een ander. Daar zijn er immers veel meer van! Lange tijd dacht ik er zelf ook zo over, totdat ik een inzicht kreeg: Keuzes hebben namelijk een richting!

Hoewel het misschien zo lijkt dat het leven een aaneenschakeling is van acties en reacties die elkaar opvolgen in een rechte lijn, is dat niet het geval. Iedere keuze en het gevolg daarvan heeft namelijk een richting, die niet zelden resultert in grote gevolgen…

Een voorbeeld:

Stel dat je besluit om een muur in je huiskamer blauw te schilderen. Een relatief kleine keuze, maar wel met grote gevolgen. Bij ieder item wat je namelijk koopt voor de woonkamer, hou je rekening met deze blauwe muur. Het gevolg is een blauw vloerkleed, een blauwe bloemenvaas op tafel en gordijnen met een vleugje blauw. Onbewust en voor je er erg in hebt, is in het hele huis de kleur blauw terug te vinden.

De keuze van de blauwe muur is dus niet een keuze, het is een richting. De richting Blauw!

Dit principe is overigens niet alleen van toepassing op de decoratie van je huis, maar op elke keuze. Iedere kleine keuze die je maakt, bevindt zich op een schuin vlak en kan in de toekomst grote gevolgen hebben. Zo kan het eerste spaarlampje uiteindelijk resulteren in zonnepanelen op het dak.

Keuzes zijn dus wel belangrijk, maar nog veel belangrijker is de richting die je ze geeft. Hoe je deze richting invult is voor iedereen anders, maar het belangrijkste is om doelen te stellen of idealen voor jezelf vast te leggen. Met deze idealen geeft je richting aan je keuzes en kun je uiteindelijk een grote impact hebben op je eigen leven, dat van anderen en zelfs het milieu.

…Een beter milieu begint dus wel degelijk bij jezelf

Bart de Vries

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Bart de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *