0

De groene bubbel economie

duurzaamHet was zondagochtend. Ik tikte een eitje. Op de verpakking stond een stempel: ‘Blije kip garantie’. Nog niet helemaal wakker zette ik koffie. Op de verpakking met fairtrade logo werd ik vriendelijk toegelachen door de koffieboer. Ik besmeerde mijn oerbrood met de ‘ik kies bewust jam’ en opeens drong het tot me door: Ik zit gevangen in een groene bubbel…

En ik ben niet de enige die gevangen zit in deze groene bubbel. Steeds meer mensen om mij heen  en zelfs bedrijven die voorheen het woord duurzaam of MVO niet eens gebruikten maken nu reclame campagnes over hun verantwoorde gedrag. Hoe kan dat? Waar komt die bubbel vandaan?

Volgens mij is het antwoord simpel: We leven in een bubbel economie. Onze economie is gebaseerd  op marktwerking, ofwel: vraag en aanbod. De vraag is alleen: hoe kom je aan die vraag? Het devies: Je moet niet afwachten, de vraag moet je zelf creëren! Er was toch niemand die vroeg om een Iphone 10 jaar geleden?

Het creëren van die vraag: Dat is de Bubbel economie! Het is nog best moeilijk, want voor een goede bubbel heb je natuurlijk een hoop blazers nodig. Bedrijven moeten meedoen en producten maken in de trend van de bubbel, de commercie moet meedoen, hier en daar een wetenschapper en natuurlijk de pers. Lukt dit alles en staan de neuzen een beetje dezelfde kant op, dan ontstaat er vanzelf een draagvlak vanuit de samenleving en voor je het weet zit iedereen in de bubbel en kan het blazen beginnen.

De kunst is de bubbel te laten groeien, zodat iedereen kan mee profiteren. Hoe stabieler de fundering van de bubbel hoe groter deze kan worden. De bubbel economie is gebaseerd op vertrouwen en geloof in de bubbel. En laat het milieu nou een sterk middel zijn om dat vertrouwen te laten groeien! De wetenschap doet mee, de pers doet mee en steeds meer bedrijven zijn opeens MVO. Welkom in de nieuwste bubbel van de economie: De groene bubbel.

Iedereen blaast tegenwoordig mee aan deze groene bubbel. Sommige met echte duurzame motieven, maar ook een hoop bedrijven maken zich schuldig aan de zogenaamde ‘Ethiek Retoriek’. Veel claims en reclame campagnes zijn, naast dat ze onterecht zijn, vooral ook grappig en soms zelfs een beetje gênant. Laten we zeggen, groene bubbel humor.

En nu we toch met zijn allen vast zitten in de bubbel, heeft Eco-Logisch besloten ook de groene bubbel humor met u te delen. Hiervoor hebben we een nieuwe prijs in het leven geroepen: De ‘Groene zeepbel’.

De Groene zeepbel vraagt uw hulp!

Vanaf volgend jaar wil Eco-Logisch deze grappige, genante, onbegrijpelijke en merkwaardige Eco-Claims verzamelen op een nieuwe website: www.groenebubbel.nl (nog niet online!)  

Iedereen kan meedoen. Maak foto’s, verzamel filmpjes van verpakkingen, commercials en quote’s en plaats deze op de website van Groenezeepbel.nl  De inzender van de grappigste en meest orignele Eco-Claim wint een prijs.

Bart de Vries

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Bart de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *