0

Modetrend? De Circulaire Economie

circulairU heeft het vast al voorbij horen komen, het nieuw modewoord: Circulaire Economie. Geïntroduceerd door de mannen van het Cradle 2 Cradle concept en nu langzaam aan het doordringen als de oplossing voor al uw problemen.

Zo gaat de Circulaire Economie helpen bij het verduurzamen van bedrijven, oplossen van milieuproblemen, verbeteren van de sociale cohesie (nog zo’n modewoord) en natuurlijk het vergroenen en verduurzamen van de economie.

Nu klinkt er misschien enig sarcasme in mijn stukje hierboven, maar begrijp me niet verkeerd. Ik begin er ook in te geloven! We moeten niet meer denken in rechte lijnen, in groei en in winst. We moeten gaan denken in cirkels!

Momenteel denkt iedereen in lijnen. Logisch ook, met een lijn kun je heel goed weergeven hoe een bedrijf zich ontwikkelt in de loop der jaren. Hoewel een eeuwig stijgende lijn het streven is, lukt dit natuurlijk nooit. Stijgende lijnen worden afgewisseld met dalende lijnen, waardoor er een golf patroon ontstaat. Het is in elk bedrijf zijn belang om zijn eigen lijn te laten stijgen.

Maar wat nou als we al deze lijnen vervangen door cirkels. Dit is namelijk veel logischer.

Grondstoffen zijn beperkt, het milieu is beperkt, en ook geld is beperkt (hoewel de banken dit niet met me eens zullen zijn). Omdat al deze dingen beperkt zijn, bewegen ze al in cirkels door onze economie heen. Geld circuleert, grondstoffen circuleren, arbeid circuleert, producten circuleren etc.

Waarom geven we dit dan ook niet weer in cirkels?

Om cirkels te maken moeten we niet met elkaar concurreren voor de beste stijgende lijn, maar we moeten samenwerken! (kijk daar is die sociale cohesie ook weer).

Zo kunnen we goederen of grondstof stromen in kaart brengen en daarop samenwerkingen aangaan. Wanneer je een cirkel kan sluiten, kan deze bijna niet mislukken. Alle bedrijven in de cirkel helpen elkaar aan werk, grondstoffen en geld. Daarnaast wordt de efficiëntie natuurlijk ook veel groter en wordt het milieu ontlast.

Ik weet het klinkt allemaal leuk en wellicht denkt u (net als ik heel lang heb gedaan) dat we niet meer te redden zijn. Maar goed nieuws, ik heb de hoop weer gevonden!

Circulair is het toverwoord. We moeten stoppen met concurreren, maar samenwerken. We moeten niet denken in stijgende lijnen, maar in cirkels. Cirkels die in omvang toenemen zijn stabiel

Ik voorspel u, ooit kijkt u naar het economisch nieuws en wat blijkt. Ze hebben de AEX vervangen voor een cirkel. Een cirkel die elke dag een beetje in omvang toeneemt.

Bart de Vries

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Bart de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *